Başvuru

İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (Uluslararası Öğrenci Sınavı) – (İÜYÖS), Üniversitemizde öğrenim görmek isteyen yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci adaylarının girecekleri ve sonuçlarını İstanbul Üniversitesi (İÜ) yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav İstanbul Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.

Türkiye dışındaki sınav merkezlerinde yapılacak olan İÜYÖS sınav saati üniversitenin resmi web adresi olan http://yos.istanbul.edu.tr adresinde duyurulur.

İÜYÖS, tüm sınav merkezlerinde eş zamanlı olarak yapılacaktır.

Adayların, lise son sınıfta ya da mezun durumunda olanlardan;

1. Yabancı uyruklu olanların,
  2. Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birlikteliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurtdışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanununu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
  3. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyrukluların,
  4. Aşağıdaki maddelerden:
    1. 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ortaöğretiminin-lise- son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin-lise- tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
    2. 01/02/2013 tarihinden sonra yurtdışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin-lise- tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin-lise- tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
  5. KKTC uyruklu olup, KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini-lise- tamamlayan GCE AL (The General Certificate of Education-Advanced Level) sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların

başvuruları kabul edilir.

• Adaylar başvuru süresi içinde http://yos.istanbul.edu.tr adresinde Aday İşlemleri Hesabına girerek Sınav Başvuru Formunu çevrimiçi (online) olarak dikkatle doldurup Aday Numaralarını çevrimiçi almalıdır.

• Aday başvuru formuna girilecek bilgilerdeki yanlışlıklardan doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaylara aittir. Formun kimlik ile ilgili bilgi alanlarına, adayın pasaportundaki kimlik bilgileri değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan girilmelidir.

• Aday başvuru formunda istenilen e-posta, adayın kendisine ait olmalı ve her aday yalnız bir e-posta kullanmalıdır. Bu e-posta ile başka adaylar adına yazışma/işlem yapılmamalıdır.

• Aday İşlemleri Hesabına sonraki girişlerde kullanıcı adı olarak söz konusu e-posta adresi kullanacaktır.

• Aday başvuru formu üzerindeki ilgili alana, adayın elektronik ortama aktarılmış fotoğrafı eklenmelidir. Bu fotoğraf, Sınava Giriş Belgesi ve Sınav Sonuç Belgesi üzerinde yer alacağından, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde ön cepheden ve son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır. Sınav günü bu fotoğraftaki tanınmada önemli rol oynayabilecek görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Salon Başkanının fotoğraftan adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayacağı göz önünde tutulmalıdır.

• Başvuru formunu doldurup kaydeden adayın e-postasına Aday Numarası gönderilecektir.

• Aday Numarası sadece bir kez edinilebilir. Aday Numarası, hem bu sınavda hem de adayın İÜ ile elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından, aday tarafından özenle saklanmalıdır.

• Aday numarası verildikten sonra, İÜ ile yapılacak her türlü yazışmada “Aday Numarası”nın belirtilmesi zorunludur. Aday Numarası belirtilmeyen dilekçeler işleme konulmaz.

Afganistan, Cezayir, Cibuti, Çad, Fas, Kamerun, Mali, Mısır, Moritanya, Somali, Sudan ve Türkiye’de sınava giren Suriyeliler için,

25 TL (Türk Lirası) veya
5 USD (ABD Doları) veya
5 € (Avro)

Endonezya, Kazakistan, Kırgızistan Pakistan ve Ürdün’de sınava girenler için,

80 TL (Türk Lirası) veya
15 $ (ABD Doları) veya
15 € (Avro)

Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran ve Türkiye’de sınava girenler için,

400 TL (Türk Lirası) veya
70 $ (ABD Doları) veya
65 € (Avro)

Almanya’da sınava girenler için,

500 TL (Türk Lirası) veya
95 $ (ABD Doları) veya
85 € (Avro)

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKA HESAP BİLGİLERİ

HESAP ADI: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

HALK BANKASI BEYAZIT ŞUBESİ - İSTANBUL/TÜRKİYE

SWIFT KODU : TRHBTR2AXXX
    TL IBAN : TR890001200982000004000214
    USD IBAN : TR250001200982000058000393
    EURO IBAN : TR950001200982000058000394
SINAV ÜCRETİ ÖDEMESİ SIRASINDA ADAY NUMARANIZI BANKA DEKONTUNUZUN AÇIKLAMA KISMINA YAZDIRMAYI UNUTMAYINIZ!

TAKVİMTARİH
İÜYÖS 2020 BAŞVURU TARİHLERİ6 Ocak 2020 Pazartesi - 17 Nisan 2020 Cuma, Saat 17.00 (Türkiye yerel saati ile)